Het twee-in-één, rommelmarkt en veiling, is in België al jaren gewoon. Gebruikte goederen, zo ongeregeld mogelijk, worden in o.a. Antwerpen per opbod verkocht. Maar nieuw is online; per opbod tweedehands en ongeregelde goederen kopen en verkopen. Lees in deze tekst hoe leuk dat kan zijn.
Rommelmarkten hebben zeer zeker hun liefhebbers. Het is een soort van sport om tussen de miskopen en waardeloze souvenirs proberen iets te vinden want bijvoorbeeld decoratief kan zijn. Rommelmarkten horen bij koningsdag, het is bijna immaterieel erfgoed zoals rommelmarkten in onze cultuur zitten. Uitzonderlijk wordt er op een rommelmarkt wel eens iets unieks en kostbaars gevonden. Bijvoorbeeld een schilderij van een meester zoals Vincent van Gogh. Anders dan bij gewoon winkelen is het op rommelmarkten altijd een verassing wat je tegen kan komen.
Nu hebben rommelmarkten vaak het nadeel dat het niet naast de deur is. Tijdens koningsdag is het overal, maar de andere rommelmarktjes zijn vaak achteraf, meestal een aardige autorit om er te komen. Nu werken er bij veilingen experts, beter bekend als veilingmeesters, en zij kunnen kavels op waarde taxeren. Lekker in de thuissituatie in je luie stoel zie je op de tablet of laptop de kavels voorbij komen en kun je bieden of het voorbij laten gaan. In feite kun je geen buil vallen, de waarde is immers bekend. De kans dat je een koopje aantreft, is bijzonder groot.
Voor handelaren zijn online veilingen interessant om snel van een partij of restant af te komen, want de kans dat de hele verkoop in één middagje afgerond wordt, is groot. Je zou ook handel kunnen splitsen, rommel uit grootmoeders tijd zelf uitstallen, en de antieke items laten taxeren door de expert en online aanbieden; de kans op schade is dan kleiner. Bovenal, verkopen via een online veiling gaat snel tegen lage kosten. De commissie die de veilingmeester vraagt is laag, en met de tarieven zijn veilinghuizen transparant. Het is dus de moeite waard om jezelf in online veilingen te verdiepen.